dieren en plantenhoekje

katten honden vogels en andere dieren.alle planten en bloemen
 
PortalPortal  IndexIndex  KalenderKalender  GalerijGalerij  FAQFAQ  ZoekenZoeken  GebruikerslijstGebruikerslijst  GebruikersgroepenGebruikersgroepen  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  forum regelsforum regels  
Gebruikers van dit forum,klikken op de onderstaande reclame banners doet u op eigen risico.
Zoeken
 
 

Geef resultaten weer als:
 
Rechercher Geavanceerd zoeken
Laatste onderwerpen
» Populierenpijlstaart – Laothoe populi
do dec 23, 2010 12:25 pm van Liseke

» Pauwoogpijlstaart – Smerinthus ocellatus
do dec 23, 2010 12:23 pm van Liseke

» Ligusterpijlstaart – Sphinkx ligustri
do dec 23, 2010 12:22 pm van Liseke

» Windepijlstaart - Agrius convolvuli
do dec 23, 2010 12:21 pm van Liseke

» Oleanderpijlstaart – Daphnis nerii
do dec 23, 2010 12:20 pm van Liseke

» Doodshoofdvlinder – Acherontia atropos
do dec 23, 2010 12:19 pm van Liseke

» Teken - Ixodus ricinus
do dec 23, 2010 12:17 pm van Liseke

» Europese treksprinkhaan (Locusta migratoria)
do dec 23, 2010 12:00 pm van Liseke

» Struiksprinkhaan (Leptophyes punctatissima)
do dec 23, 2010 11:59 am van Liseke

Navigatie
 Portal
 Index
 Gebruikerslijst
 Profiel
 FAQ
 Zoeken
Forum
Affiliates
gratis forum

Deel | 
 

 De Ogen

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Liseke
Admin
Admin
avatar

Aantal berichten : 151
Registratiedatum : 16-12-10

BerichtOnderwerp: De Ogen   di dec 21, 2010 12:50 pm

Kamille staat bekend als een oud huismiddeltje tegen oogontstekingen, maar het mag nooit direct in het oog komen omdat het dan meer schade toebrengt dan het geneest.

Elke ontsteking of verandering aan de ogen moet door de dierenarts worden onderzocht.

Drie verschillen met de mens. De pupillen van een kat verkleinen niet tot een punt, maar blijven een loodrechte streep als er veel licht op de ogen schijnt. De pupillen van katten bewegen niet, maar blijft star naar voren gericht. Wij knipperen met de ogen en de kat niet.

Katten lijden slechts zelden aan bijziendheid of verziendheid. Scheel zien komt betrekkelijk vaak voor en kan niet worden verholpen.

Oudere katten kunnen soms groene of grauwe staar krijgen. Als zich op het oog een grauwe sluier vormt, moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts, want grauwe staar kan worden verholpen.

Katten kunnen een mier zien op een afstand van 2 tot 6 meter. Daarboven en daarbeneden wordt het wat onscherper. Terwijl ze recht vooruit kijkt kan ze ook nog in een hoek van bijna 45째 naar beide kanten loeren, echter alleen tweedimensionaal. Dat is genoeg om elke beweging die boven, onder, rechts of links van de kat gebeurt direct te registeren. In het pikdonder worden de ogen een soort oren: akoestische trillingen worden via de pupillen opgepikt.

Kattenogen zijn uitstekend aangepast aan de hoofdprooi, de muis. Omdat deze kleine knagers bijna alleen maar in de schemering tevoorschijn komen, kunnen katten omstreeks die tijd het beste zien. In een heldere maannacht kan de kat de hele nacht jagen.

De pupil van de kat zal vergroten bij angst, pijn, schrik of vermoeidheid. Dit heeft te maken met het afweersysteem. Een aantal zenuwen en spieren is dan tot het uiterste gespannen om het (te verwachten) gevaar het hoofd te bieden. Hoe groter de pupil des te sneller de kat zal reageren. De kat heeft geen controle over deze zaken. Het gebeurt volledig instinctmatig. Zo'n vergrote pupil zien we ook als de kat net uit bad of plotseling in het felle licht komt.

Een blind geworden kat voelt zich heel onzeker en probeert het contact met soortgenoten te vermijden. Doof geworden katten leiden echter een normaal leven.
Volledig blinde dieren kunnen zich met behulp van hun uitstekende gehoor en de tastzin nog redelijk goed ori챘nteren.

Katten kunnen de kleuren grijs, blauw, geel en rood zien en hebben een duidelijke voorkeur voor de kleur rood. Daar kun je van profiteren door bij de aankoop van speelgoed rode balletjes of muizen te kopen.

Om hun ogen tegen uitdroging te beschermen (omdat ze niet knipperen), gebruiken de katten een 3e ooglid (de nikhuid of het knipvlies). Hiermee verdelen ze traanvloeistof over het oog.
Dit knipvlies beschermt het oog ook tegen beschadiging en schiet als een soort schild voor het oog vanuit de binnenooghoek. Aan de binnenkant zit een kliertje dat meedoet aan de traanvorming.

Het traanvocht verzamelt zich in de ooghoek, waar twee traanbuisjes het overtollige traanvocht afvoeren via de neus (1 ml per dag). Dit verklaart waarom een neus altijd wat vochtig is. Een natte neus betekent dat er voldoende traanproductie is, maar wil niet zeggen dat het dier niet ziek kan zijn.

Tranen bestaan uit watervoedingsstoffen en vetten. Het doel is de buitenkant van het oog, het hoornvlies, vochtig en schoon te houden. Het traanvocht levert de noodzakelijke voedingstoffen voor het hoornvlies. Het hoornvlies bevat namelijk geen bloedvaten, want die zouden het zicht belemmeren.

Is er geen of onvoldoende traanproductie, dan leidt dat tot het uitdrogen van het oog. Het gevolg is een constante ontsteking van het hoornvlies. Daardoor is het hoornvlies niet langer doorzichtig. Treedt dit aan beide ogen op, dan is blindheid onvermijdelijk.

Een droog oog bij dieren betekent altijd een ziek oog.

Door de dierenarts kan met een eenvoudige striptest de traanproductie worden vastgesteld. Door het hoornvlies met fluorescine te bevochtigen, wordt de schade aan het hoornvlies zichtbaar gemaakt.

Katten houden tijdens een narcose hun ogen open. Tijdens de operatie krijgen ze "kunsttranen" toegevoegd om het oog tegen uitdrogen te beschermen.

Als kattenogen meer gaan tranen hebben ze vaak last van een niet goed werkend traankanaal (verstopt) of een verhoogde oogvochtproductie als gevolg van een prikkeling. Het vaakst komt dit voor door een ontsteking van de oogslijmvliezen als gevolg van infecties. Bij oogontsteking plakken de oogleden aan elkaar vast en verstoppen de traanpunten. In de zomer kunnen pollen of plantensappen tot oogontstekingen leiden. Oorzaak voor voortdurende tranen bij extreem kortneuzige kattenrassen is het naar binnen gebogen binnenste ooglid, het zogenoemde mediaal entropium of slecht aangelegde traankanalen.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://faunaflora.actieforum.com
 
De Ogen
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Asta’s ogen - Eveline Stoel

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
dieren en plantenhoekje :: katten gedrag algemeen :: zintuigen van de kat-
Ga naar: