dieren en plantenhoekje

katten honden vogels en andere dieren.alle planten en bloemen
 
PortalPortal  IndexIndex  KalenderKalender  GalerijGalerij  FAQFAQ  ZoekenZoeken  GebruikerslijstGebruikerslijst  GebruikersgroepenGebruikersgroepen  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  forum regelsforum regels  
Gebruikers van dit forum,klikken op de onderstaande reclame banners doet u op eigen risico.
Zoeken
 
 

Geef resultaten weer als:
 
Rechercher Geavanceerd zoeken
Laatste onderwerpen
» Populierenpijlstaart – Laothoe populi
do dec 23, 2010 12:25 pm van Liseke

» Pauwoogpijlstaart – Smerinthus ocellatus
do dec 23, 2010 12:23 pm van Liseke

» Ligusterpijlstaart – Sphinkx ligustri
do dec 23, 2010 12:22 pm van Liseke

» Windepijlstaart - Agrius convolvuli
do dec 23, 2010 12:21 pm van Liseke

» Oleanderpijlstaart – Daphnis nerii
do dec 23, 2010 12:20 pm van Liseke

» Doodshoofdvlinder – Acherontia atropos
do dec 23, 2010 12:19 pm van Liseke

» Teken - Ixodus ricinus
do dec 23, 2010 12:17 pm van Liseke

» Europese treksprinkhaan (Locusta migratoria)
do dec 23, 2010 12:00 pm van Liseke

» Struiksprinkhaan (Leptophyes punctatissima)
do dec 23, 2010 11:59 am van Liseke

Navigatie
 Portal
 Index
 Gebruikerslijst
 Profiel
 FAQ
 Zoeken
Forum
Affiliates
gratis forum

Deel | 
 

 De Oren

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Liseke
Admin
Admin
avatar

Aantal berichten : 151
Registratiedatum : 16-12-10

BerichtOnderwerp: De Oren   di dec 21, 2010 12:50 pm

Al bij de geboorte gebruikt het kitten zijn gehoor. Maar pas na 9 dagen gaan de ogen open. Met 12 dagen draait het kitten zijn hoofd naar de richting van het geluid en al na weer een week is hun scherp gehoor bijna volledig ontwikkeld. Een dozijn spieren draaien de oren, afhankelijk van elkaar tot bijna 180째. Kittens horen niet alleen duidelijker dan de mens, maar ook zelfs beter dan een hond.

Vanaf de 3e week leren de kittens belangrijke geluiden van onbelangrijke te onderscheiden. Voor de laatste zijn ze later Oostindisch doof.

De geluidsgolven worden opgevangen door het trechtervormige buitenoor, de uitwendige gehoorgang (b) en doorgegeven naar het trommelvlies (c). Dit vlies trilt als de huid van een trommel en brengt 3 kleine botjes (e) in het middenoor (d) in beweging. Deze geven op hun beurt de beweging door aan de ingang van het binnenoor, het ovale venster (f). Daarna bereiken de geluidsgolven het slakkenhuis (g), een systeem van kronkelige, met vocht gevulde kamers. Binnen deze kamers ligt het geluidsgevoelige orgaan van Corti (i), dat de golven vertaalt in elektrische impulsen en die via de gehoorzenuw (j) naar de hersenen zendt.

Katten hebben 24 uur per dag een open oor. De trechtervormige oorschelpen van de altijd spitse oren vangen de kleinste trillingen op. Zacht ruisen of ritselen zet automatisch de beweging in gang, want de herkenning van geluiden van prooidieren is aangeboren. Alle andere geluiden leren ze.

Katten hebben een uitstekend gehoor. Ze zijn in staat om de verschillen in dichtslaande autodeuren te onderscheiden.

De kat hoort hogere geluiden dan de hond.

Een kat hoort geluiden van boven de 45.000 hertz (het geluid van vleermuizen). Voor mensen is alles hoger dan 20.000 hertz niet meer te horen.

Net als bij de mens neemt het waarnemen van hoge tonen af met het vorderen van de leeftijd. Als de kat 3 jaar is, begint dit al. Als ze 4,5 jaar zijn is het al duidelijk te constateren.

Een normale kat heeft niet alleen een gevoelig gehoor met een grote omvang, maar is ook in staat de richting zeer precies te bepalen.

Hij kan geluidsbronnen onderscheiden die niet meer dan 5째 uit elkaar liggen; dat is ongeveer 8 cm op een afstand van 1 meter.
Dit is net genoeg voor het jagen in volslagen duisternis.

Bij sommige witte katten, in het bijzonder die met blauwe ogen, komt doofheid voor die al optreedt na ongeveer 5 dagen.

Ook bij oude katten komt doofheid voor als gevolg van het minder beweeglijk worden van de gehoorbeentjes en het degenereren van de zenuwen van het binnenoor.

Dove katten compenseren dit gebrek met een scherper gezichtsvermogen, een betere reuk en een extra gevoeligheid voor trillingen.

Oorontsteking: De zogenoemde Otitis (oorontsteking) kan door mijten, bacteri챘n of schimmels veroorzaakt worden.

Bij oormijten zie je zwarte kruimelige uitscheidingen en een sterke jeuk. De oren lijken vies. Bij de behandeling met medicijnen is het belangrijk dat ze voldoende lang en regelmatig gebruikt worden om alle mijten in hun diverse ontwikkelingsstadia te pakken. Anders bestaat het gevaar van oorontsteking die naar het middenoor overslaat. Een middenoorontsteking wordt gekenmerkt door het scheef houden van de kop. Ga onmiddellijk naar de dierenarts en laat de kat behandelen.

Gebruik geen wattenstokjes voor het schoonmaken van de oren, maar een papieren zakdoek om het vuil uit de oren te halen.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://faunaflora.actieforum.com
 
De Oren
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
dieren en plantenhoekje :: katten gedrag algemeen :: zintuigen van de kat-
Ga naar: