dieren en plantenhoekje

katten honden vogels en andere dieren.alle planten en bloemen
 
PortalPortal  IndexIndex  KalenderKalender  GalerijGalerij  FAQFAQ  ZoekenZoeken  GebruikerslijstGebruikerslijst  GebruikersgroepenGebruikersgroepen  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  forum regelsforum regels  
Gebruikers van dit forum,klikken op de onderstaande reclame banners doet u op eigen risico.
Zoeken
 
 

Geef resultaten weer als:
 
Rechercher Geavanceerd zoeken
Laatste onderwerpen
» Populierenpijlstaart – Laothoe populi
do dec 23, 2010 12:25 pm van Liseke

» Pauwoogpijlstaart – Smerinthus ocellatus
do dec 23, 2010 12:23 pm van Liseke

» Ligusterpijlstaart – Sphinkx ligustri
do dec 23, 2010 12:22 pm van Liseke

» Windepijlstaart - Agrius convolvuli
do dec 23, 2010 12:21 pm van Liseke

» Oleanderpijlstaart – Daphnis nerii
do dec 23, 2010 12:20 pm van Liseke

» Doodshoofdvlinder – Acherontia atropos
do dec 23, 2010 12:19 pm van Liseke

» Teken - Ixodus ricinus
do dec 23, 2010 12:17 pm van Liseke

» Europese treksprinkhaan (Locusta migratoria)
do dec 23, 2010 12:00 pm van Liseke

» Struiksprinkhaan (Leptophyes punctatissima)
do dec 23, 2010 11:59 am van Liseke

Navigatie
 Portal
 Index
 Gebruikerslijst
 Profiel
 FAQ
 Zoeken
Forum
Affiliates
gratis forum

Deel | 
 

 Teken - Ixodus ricinus

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Liseke
Admin
Admin
avatar

Aantal berichten : 151
Registratiedatum : 16-12-10

BerichtOnderwerp: Teken - Ixodus ricinus    do dec 23, 2010 12:17 pm

Algemeen

Teken hebben geen vleugels, zijn dorsaal afgeplat en hebben in hun volwassen stadium 8 poten. In de Benelux komt Ixodus ricinus het meest voor bij honden en katten. Typisch van de teek is het monddeel waarmee ze de huid doorboren. Teken kunnen over het hele lichaam voorkomen, maar worden vooral gezien op de kop en de oren. De Ixodus ricinus is een teek die drie gastheren nodig heeft. Deze teek is niet diersoortspecifiek en parasiteert naast wilde zoogdieren ook op alle huisdieren en de mens. Teken kunnen goed tegen koude, maar zijn gevoelig voor sterk zonlicht en uitdroging. Ze hebben een vochtige omgeving nodig, maar kunnen niet goed tegen overmatige regen. Teken houden zich op in een omgeving die is begroeid met lag bosjes en wachten tot hun prooi voorbij komt. Na een bloedmaaltijd kunnen ze tot 200 maal in omvang toenemen. In de omgeving kan de Ixodus ricinus tot 27 maanden overleven.
Wat zijn teken?
Teken zijn kleine parasieten die bloedt zuigen bij dieren en mensen (gastheren) om te kunnen overleven.
Ze komen overal voor, met name in de bosrijke- en kustgebieden.
De teken behoren tot de geleedpotige spinachtige (Arthropods) die men onderverdeelt in de zachte Argasidae en de harde Ixodidae teken. Er zijn wereldwijd ongeveer 800 verschillende soorten teken bekend. De Ixodus ricinus, de schapenteek, is de vector voor de Borrelia bacterie in de ziekte van Lyme in Europa.
In België komt de "harde teek" Ixodes ricinus voor.
In Amerika is dat de Ixodus scapularis, de hertenteek .
Levenscyclus teek
De levenscyclus van een teek begint als een larve en, via diverse tussenstadia, eindigt na 2-3 jaar als een volwassen teek.
Teken zijn actief in de periode maart tot oktober.
Met name bij vochtig weer zijn ze het meest actief.
s'Winters verkeren ze in een rustperiode
levecyclus teek
De nimfen zijn zo groot als een kleine letter “o”en de volwassen teek als een hoofdletter “O”, waarvan alleen het wijfje 3 tot 4 keer zo groot kan worden door zich met bloed vol te zuigen.

Ziektes die teken overbrengen
Teken kunnen besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi, de ziekte van Lyme. Deze ziekte wordt overgebracht als de teek door de huid bijt.
Bij de hond kan deze bacterie soms gewrichtsproblemen veroor- zaken, meestal is er alleen een klein bultje zichtbaar die vanzelf verdwijnt.. Bij mensen veroorzaakt het een rode uitslag rondom de plaats van de beet. Deze huiduitslag is absoluut een reden om langs de huisarts
te gaan daar bij mensen de ziekte van lyme dodelijk kan zijn als er geen behandeling plaatsvindt.
Als uw hond gebeten wordt door een teek dient U hem te verwijderen. Het is niet nodig om ons te consulteren. Mocht de huid rood worden rondom de plaats van de tekenbeet of als uw hond kreupel gaat lopen dan dient Uw hond door de dierenarts gezien te worden.
De ziekte van lyme is door middel van bloedonderzoek (antilichamen) vast te stellen. De behandeling bestaat uit een speciale antibioticum kuur.

Teken die voorkomen in landen rondom de middellandse zee en in Zuid Engeland, de zogenaamde hondenteek: Rhicephalus sanguineus, kunnen besmet zijn met de bloed- parasiet, Babesia canis. Deze bloedparasiet hecht zich aan de rode bloedcellen vast waardoor deze afsterven. De milt raakt vergroot. De grote hoeveelheden rode kleurstof (haemoglobine) worden via de urine afgevoerd waardoor de hond rode urine plast, het zogenaamde "bloedwateren"'. Daarnaast kunnen er symptomen optreden van bloedarmoede, geelzucht, hoge koorts en lusteloosheid. Het vaststellen van deze bloedparasiet vindt plaats door een bloeduitstrijkje onder de microscoop te bekijken. Deze ziekte is niet altijd te behandelen.
Hoe verwijder je een teek?
Gebruik nooit alcohol,olie of een sigaret! De teek kan hierdoor gaan braken waardoor de kans op besmetting met de tekenziekte toeneemt. Een verdoofde, of zelfs een dode teek, is niet gemakkelijker te verwijderen dan een levend exemplaar.
De teek zit alleen met zijn kop in de huid, wat u ziet is het lichaam.
Met een pincet lukt het niet om de teek geheel te verwijderen. U moet namelijk de kop van de teek te pakken krijgen
Er is een speciale tekentang, de Take Care,ontwikkeld waarmee U ook goed de kop van de teek verwijdert.

Hoe voorkomt U dat uw hond gebeten wordt door een teek?
Alle vlooienbestrijdingsmiddelen doden teken. Dit duurt echter dagen. De teek heeft zich dan al vastgezogen aan uw huisdier en eventuele ziektes zijn dan al overgedragen.
De schreeuwende teksten op de vlooienbestrijdingsmiddelen van: "doodt ook teken" moet u dus argwanend beoordelen.
Er is één vlooienbestrijdingsmiddel: Frontline, die teken binnen 1 dag doodt. Hiermee voorkomt u redelijk de kans dat Uw huisdier met teken besmet wordt.

Voor het buitenland (m.n. Frankrijk en Italië) is deze bescherming niet voldoende.Hiervoor heeft u een speciale tekenband zoals: "Kiltix" nodig.
Deze band doodt niet alleen teken maar voorkomt ook dat de teek zich vasthecht. Tevens heeft deze band ook een werking tegen vlooien.
Deze tekenband is alleen verkrijgbaar bij de Dierenarts.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://faunaflora.actieforum.com
 
Teken - Ixodus ricinus
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
dieren en plantenhoekje :: insecten :: insekten-
Ga naar: