dieren en plantenhoekje
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

dieren en plantenhoekje

katten honden vogels en andere dieren.alle planten en bloemen
 
PortalPortal  IndexIndex  GalerijGalerij  ZoekenZoeken  Laatste afbeeldingenLaatste afbeeldingen  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  forum regelsforum regels  
Gebruikers van dit forum,klikken op de onderstaande reclame banners doet u op eigen risico.
Zoeken
 
 

Geef resultaten weer als:
 
Rechercher Geavanceerd zoeken
Laatste onderwerpen
» Populierenpijlstaart – Laothoe populi
Het rouwproces van de kat  I_icon_minitimedo dec 23, 2010 12:25 pm van Liseke

» Pauwoogpijlstaart – Smerinthus ocellatus
Het rouwproces van de kat  I_icon_minitimedo dec 23, 2010 12:23 pm van Liseke

» Ligusterpijlstaart – Sphinkx ligustri
Het rouwproces van de kat  I_icon_minitimedo dec 23, 2010 12:22 pm van Liseke

» Windepijlstaart - Agrius convolvuli
Het rouwproces van de kat  I_icon_minitimedo dec 23, 2010 12:21 pm van Liseke

» Oleanderpijlstaart – Daphnis nerii
Het rouwproces van de kat  I_icon_minitimedo dec 23, 2010 12:20 pm van Liseke

» Doodshoofdvlinder – Acherontia atropos
Het rouwproces van de kat  I_icon_minitimedo dec 23, 2010 12:19 pm van Liseke

» Teken - Ixodus ricinus
Het rouwproces van de kat  I_icon_minitimedo dec 23, 2010 12:17 pm van Liseke

» Europese treksprinkhaan (Locusta migratoria)
Het rouwproces van de kat  I_icon_minitimedo dec 23, 2010 12:00 pm van Liseke

» Struiksprinkhaan (Leptophyes punctatissima)
Het rouwproces van de kat  I_icon_minitimedo dec 23, 2010 11:59 am van Liseke

Navigatie
 Portal
 Index
 Gebruikerslijst
 Profiel
 FAQ
 Zoeken
Forum
Affiliates
gratis forum

 

 Het rouwproces van de kat

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Liseke
Admin
Admin
Liseke


Aantal berichten : 151
Registratiedatum : 16-12-10

Het rouwproces van de kat  Empty
BerichtOnderwerp: Het rouwproces van de kat    Het rouwproces van de kat  I_icon_minitimedi dec 21, 2010 8:28 am

Uit een Amerikaans onderzoek gedaan in 1996 is gebleken dat 46% van de katten minder eet na het verlies van een kattenmaatje. In extreme gevallen heeft het zelfs tot de dood geleid. 70% van de katten ging meer miauwen of juist minder. Ook bleek dat de overgebleven kat vaak andere slaapplekken zocht en meer ging slapen. Meer dan de helft van de achtergebleven katten werden meer aanhankelijk naar hun baasje toe. Uit de onderzoeksresultaten kun je conlcuderen dat 65% van kat 4 of meer gedragsveranderingen
ondergaat na het verlies van een kattenmaatje uit zijn directe omgeving.

Als een persoon een dierbare verliest kan het zijn dat deze persoon
concentratieproblemen heeft, lusteloos wordt, minder behoefte heeft aan eten en/of onge챦nteresseerd is in wat er om hem heen gebeurt. De persoon huilt en gaat meer of minder slapen. Vergeet hierbij niet dat een zieke kat ook meer gaat slapen.

Een kat reageert op het verlies van een kattenmaatje in veel opzichten hetzelfde als de mens. Ook kan de overgebleven kat zijn eetpatroon veranderen door onder andere misselijkheid. De kat kan opeens veel haar verliezen wat vaak gebeurt door overdreven veel wassen. Sommige katten vertonen opeens onzindelijk gedrag. Ook dagenlang uit het raam staren in de hoop dat de andere kat opeens weer opduikt kan 챕챕n van de dingen zijn die je ziet bij een rouwende kat. Dit wachten voor het raam wordt ook wel "seperatie angst" genoemd. De emotie zelf die de kat ervaart kunnen we
als mens niet weten. Het enige wat we met zekerheid kunnen zeggen is dat de kat zich bewust is van het afwezig zijn van de andere kat. Je mag er van uit gaan dat het een grote inpact heeft op de kat.

Een kat rouwt als gevolg van plotselinge afwezigheid, met andere woorden de mens of het dier waar de kat om rouwt hoeft niet dood te zijn. De kat kan ook rouwen na een scheiding, een kind dat op zichzelf gaat wonen of wanneer de kat zelf uit huis geplaatst wordt. Al deze gebeurtenissen laten een gat na in het leven van de kat. Dit geldt dus voor alle gevallen waarbij een dier of persoon voor langere tijd afwezig is.

Het is uit ervaringen gebleken dat veel katten stoppen met zoeken naar de overleden kat als je ze het lichaam van de dode kat laat zien. Daaruit blijkt dat er een mogelijkheid is dat de kat begrijpt dat wat dood is niet meer levend wordt. Onderzoekers denken dat dit komt door het feit dat katten roofdieren zijn. Wij raden u aan om de overleden kat te laten zien aan de overgebleven kat(ten).

Hoe kunt u de kat helpen?

De eerste fase van het rouwproces is activiteit. De overgebleven kat gaat actief op zoek naar de persoon of het dier dat weg is. Is u kat een kat die ook naar buiten gaat kunt u hem in deze fase het beste binnenhouden. Ze zullen namelijk een groot gebied afspeuren wat het risico vergroot dat de kat onder de auto komt. Deze fase wordt opgevolgd door een "depressie". Deze tweede fase duurt een paar weken, soms langer. De "depressieve" periodes zullen korter worden en minder frequent. De kat zal steeds meer zijn oude gedrag weer laten zien met enkele permanent nieuwe gedragsveranderingen die te maken hebben met de territoriale rechten en sociale structuur van de kat.


In het algemeen genomen kan je er van uit gaan dat het gehele rouwproces twee maanden tot een half jaar duurt. Tijdens deze periode heeft de kat bevestiging, extra liefde en aandacht nodig. Denk hierbij aan een snoepje als de kat lekker op schoot ligt of speeltjes met catnip of valeriaan als de kat zich heel erg teruggetrokken heeft. Zorg er wel voor dat je niet wenselijk gedrag niet gaat aanmoedigen! Let er ook op dat je de kat niet forceert.

Veel mensen denken dat een nieuwe kat aanschaffen helpt. Helaas is dit niet het geval. Wilt u toch graag een nieuwe kat erbij, kunt u het beste wachten tot de kat over het rouwproces heen is. Neem je eerder een nieuwe kat erbij forceer je je oude kat wat extra stress oplevert naast het verwerken van het verlies van de overleden kat. Geef uw kat de tijd om zijn verlies te verwerken.
Terug naar boven Ga naar beneden
https://faunaflora.actieforum.com
 
Het rouwproces van de kat
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
dieren en plantenhoekje :: katten gedrag algemeen :: kattengedrag algemeen-
Ga naar: